© Всі права захищені.
ХЗДО № 7  ‘Козачок’ ХЗДО № 7  ‘Козачок’
  • Головна
  • Оголошення
  • Про нас
    • Загальні відомості про ЗДО
    • Директор
    • Вихователь-методист
    • Сестра медична старша
    • Музичний керівник
    • Інструктор з фізичної культури
    • Практичний психолог
    • Вихователі
    • Вчитель-логопед
    • Асистент вихователя
  • Для батьків
    • Підготовка до садочку
    • Правила прийому дитини до ЗДО
    • Консультативний центр
  • Галерея
тел: (0382) 66-30-44
ХЗДО № 7  ‘Козачок’

Як уберегтися від захворювання на сальмонельоз? (пам’ятка для батьків)

Як уберегтися від захворювання на сальмонельоз?  (пам’ятка для батьків) Серед тяжких харчових отруєнь найбільш поширений сальмонельоз. Це кишкове захворювання, яке проявляється болями в животі, тошнотою, рвотою, підвищується температура до 390С – 400С. інфекція уражає не тільки органи травлення, а й серцево-судинну систему, нервову, що проявляється частим серцебиттям і падінням артеріального тиску, і навіть судорогами. Сальмонела дуже стійка у зовнішньому середовищі та харчових продуктах. У молоці за t0 +40С – сальмонели зберігаються 48 год. у холодильнику, в сирах від 7 до 13 місяців, у яйцях до 9-ти місяців. Соління та копчення продуктів не гарантує від зараження Як виникає зараження? Основним джерелом сальмонел для людей є велика рогата худоба, свині, домашні птахи, качки, а також люди хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони являють якщо працюють на харчових підприємствах, у дитсадках, епідемічні спалахи. Потрапляючи до організму людини сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Час від зараження до проявів хвороби 2-3 доби. Інфікування людини відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних, яєць. Сальмонели попавши в готову їжу, особливо коли не дотримуються гігієнічні правила приготування страв, розмножуючись не змінюють ні смаку, ні кольору, ні запаху, тому на вигляд доброякісна їжа може стати інфекцією. Тому велике значення в профілактиці сальмонельозу має суворе дотримання правил приготування і збереження м’ясних блюд.

– сире м’ясо і птицю в холодильнику зберігати в закритій посуді так, щоб вони не доторкувались з іншими продуктами і особливо готовими блюдами;

– особливо сприятливе середовище для сальмонел це холодець, макарони по-флотськи, їжа, яка залишена після обіду, простояла в теплі;

– холодець після розробки м’яса обов’язково підлягає повторному кип’ятінню 15 хв., а макарони прожарювати;

– заборонено в літню спеку готувати салати з майонезом;

– не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Нехтуючи цим правилом ви можете придбати продукти від хворих тварин; – купуйте м’ясо, пройшовше ветконтроль;

– в домашній кухні для сирої і вареної продукції потрібно мати окремі дошки і ножі;

– після обробки сирих продуктів мити інвентар і обдавати кип’ятком. Мати 2 або 3 дошки;

– розливне молоко вживати тільки кип’яченим;

– перед приготуванням їжі і вживанням готової їжі мити руки з милом;

– яйця качок та гусей вживати тільки в тісто;

– курині яйця перед використанням в їжу мити в 2% розчині харчової соди і тоді варити;

– готову їжу на другий день перед вживанням обов’язково кип’ятити;

– м’ясорубку після пропускання сирого м’яса треба ретельно помити гарячою водою з содою і ошпарити кип’ятком.

При появі найменших ознак порушення роботи кишечника, загальної нежиті , навіть без температури треба звернутись до лікаря.

Самолікування недопустиме. Є небезпека зараження оточуючи.

1699273116165

місто Хмельницький, вулиця Партизанська, будинок 60

(0382) 66-30-44 [email protected]

© 2023  Розробка від ХМКП “Хмельницькінфоцентр“. Всі права захищені.