– сире м’ясо і птицю в холодильнику зберігати в закритій посуді так, щоб вони не доторкувались з іншими продуктами і особливо готовими блюдами;
– особливо сприятливе середовище для сальмонел це холодець, макарони по-флотськи, їжа, яка залишена після обіду, простояла в теплі;
– холодець після розробки м’яса обов’язково підлягає повторному кип’ятінню 15 хв., а макарони прожарювати;
– заборонено в літню спеку готувати салати з майонезом;
– не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках. Нехтуючи цим правилом ви можете придбати продукти від хворих тварин; – купуйте м’ясо, пройшовше ветконтроль;
– в домашній кухні для сирої і вареної продукції потрібно мати окремі дошки і ножі;
– після обробки сирих продуктів мити інвентар і обдавати кип’ятком. Мати 2 або 3 дошки;
– розливне молоко вживати тільки кип’яченим;
– перед приготуванням їжі і вживанням готової їжі мити руки з милом;
– яйця качок та гусей вживати тільки в тісто;
– курині яйця перед використанням в їжу мити в 2% розчині харчової соди і тоді варити;
– готову їжу на другий день перед вживанням обов’язково кип’ятити;
– м’ясорубку після пропускання сирого м’яса треба ретельно помити гарячою водою з содою і ошпарити кип’ятком.
При появі найменших ознак порушення роботи кишечника, загальної нежиті , навіть без температури треба звернутись до лікаря.
Самолікування недопустиме. Є небезпека зараження оточуючи.