© Всі права захищені.
ХЗДО № 7  ‘Козачок’ ХЗДО № 7  ‘Козачок’
  • Головна
  • Оголошення
  • Про нас
    • Загальні відомості про ЗДО
    • Директор
    • Вихователь-методист
    • Сестра медична старша
    • Музичний керівник
    • Інструктор з фізичної культури
    • Практичний психолог
    • Вихователі
    • Вчитель-логопед
    • Асистент вихователя
  • Для батьків
    • Підготовка до садочку
    • Правила прийому дитини до ЗДО
    • Консультативний центр
  • Галерея
тел: (0382) 66-30-44
ХЗДО № 7  ‘Козачок’

Учасники проєкту – Юськова Галина Володимирівна, Кравчук Тетяна Володимирівна, Семенова Ганна Олександрівна.

Керівник проєкту  Юськова Галина Володимирівна, носій старовинного родинного рецепту страви на Святий Вечір.

«ГОЛУБЦІ З ПШОНОМ У РІЗДВО З ДОБРОМ»

Характеристика страви та історія її походження

Голубці з пшоном – це старовинна страва родини Мазур та поширена в селах Гречани, Мацьківці, Шаровечка, Зелене, Городок в ХІХ – ХХ століття.

Пшоно в українській кухні – це основа багатьох українських страв. Маленькі жовті зернята символізують достаток та зв’язок з корінням. Вважаються популярною пісною стравою на Святий Вечір жителів Хмельницької області. Ця проста подільська страва є поживною та багато-вітамінною в зимовий час. Спеції зібрані власноруч в спекотні літні дні додають страві особливого аромату та смаку.

Інгрідієнти:

Капуста качана білоголова середнього розміру – 500 г;

Пшоно – 300 г;

Цибуля ріпчаста – 60 г;

Морква – 60 г;

Сметана – 250 г;

Олія – 100 г;

Томатна паста – 60 г;

Лавровий лист – 2 шт;

Сіль, перець за смаком;

Суміш сушених подільських трав та квітів (суцвіття чорнобривців, суцвіття чебрецю, листя м’яти, листя вишні, насіння гірчиці).

Примітка: якщо страву готувати в печі у чавуні на дно доречно викладати засушені гілочки молодої вишні.

Опис технології приготування

  1. Заварити пшоно до середньої готовності, перецідити.
  2. Розпарюємо листя капусти, від’єднуємо листя від качана.
  3. Приготувати засмажку на олії: бланшування цибулі до слабо-золотистого кольору, додаєм половину дрібно натертої моркви.
  4. Готову засмажку додати до заготовленого пшона, додати сіль та перець за смаком.
  5. Формуємо голубці маленькими конусами.
  6. Складаємо в чавунчик (каструльку).
  7. Полити голубці водою.
  8. Приготування заправки: на крупній тертці натерти ½ моркви, додати томат, сметану, спеції.
  9. Поставити в піч або духову шафу на 40-45 хвилин.

Страва має запашний аромат та м’яку консистенцію голубців. Смакують діти та дорослі.
#проєкт_Смакродиннихтрадицій

Відео-рецепт приготування:

https://www.facebook.com/share/v/14YGpQAYdTD/

https://www.facebook.com/share/p/1GEKP8KrtT/

1699273116165

місто Хмельницький, вулиця Партизанська, будинок 60

(0382) 66-30-44 [email protected]

© 2023-2025 Всі права захищені.