Учасники проєкту – Юськова Галина Володимирівна, Кравчук Тетяна Володимирівна, Семенова Ганна Олександрівна.
Керівник проєкту Юськова Галина Володимирівна, носій старовинного родинного рецепту страви на Святий Вечір.
«ГОЛУБЦІ З ПШОНОМ У РІЗДВО З ДОБРОМ»
Характеристика страви та історія її походження
Голубці з пшоном – це старовинна страва родини Мазур та поширена в селах Гречани, Мацьківці, Шаровечка, Зелене, Городок в ХІХ – ХХ століття.
Пшоно в українській кухні – це основа багатьох українських страв. Маленькі жовті зернята символізують достаток та зв’язок з корінням. Вважаються популярною пісною стравою на Святий Вечір жителів Хмельницької області. Ця проста подільська страва є поживною та багато-вітамінною в зимовий час. Спеції зібрані власноруч в спекотні літні дні додають страві особливого аромату та смаку.
Інгрідієнти:
Капуста качана білоголова середнього розміру – 500 г;
Пшоно – 300 г;
Цибуля ріпчаста – 60 г;
Морква – 60 г;
Сметана – 250 г;
Олія – 100 г;
Томатна паста – 60 г;
Лавровий лист – 2 шт;
Сіль, перець за смаком;
Суміш сушених подільських трав та квітів (суцвіття чорнобривців, суцвіття чебрецю, листя м’яти, листя вишні, насіння гірчиці).
Примітка: якщо страву готувати в печі у чавуні на дно доречно викладати засушені гілочки молодої вишні.
Опис технології приготування
- Заварити пшоно до середньої готовності, перецідити.
- Розпарюємо листя капусти, від’єднуємо листя від качана.
- Приготувати засмажку на олії: бланшування цибулі до слабо-золотистого кольору, додаєм половину дрібно натертої моркви.
- Готову засмажку додати до заготовленого пшона, додати сіль та перець за смаком.
- Формуємо голубці маленькими конусами.
- Складаємо в чавунчик (каструльку).
- Полити голубці водою.
- Приготування заправки: на крупній тертці натерти ½ моркви, додати томат, сметану, спеції.
- Поставити в піч або духову шафу на 40-45 хвилин.
Страва має запашний аромат та м’яку консистенцію голубців. Смакують діти та дорослі.
#проєкт_Смакродиннихтрадицій
Відео-рецепт приготування: